Başlangıç / Safranbolu Tarihi Evleri / SAFRANBOLU EVLERİNE DAİR İLGİNÇ DETAYLAR

SAFRANBOLU EVLERİNE DAİR İLGİNÇ DETAYLAR

SAFRANBOLU EVLERİNE DAİR İLGİNÇ DETAYLAR

Safranbolu evleri2

Safranbolu evlerinde ve konaklarında ince düşünülmüş detaylar ile şaşırtıcı bir şekilde tarihi evlerde aynı zamanda bugünün modern ülkelerinin bahçeli ev özelliklerine ait detaylar görebilirsiniz. Safranbolu konak ve evlerinin bahçelerinde çeşitli renkte çiçekler ve yeşillikler görebilirsiniz. Bu görüntüsüyle Safranbolu evleri (OSMANLI evleri) adeta bugünkü malikhane olarak adlandırdığımız evlerin 18 ve 19. yüzyıllarının versiyonlarıdır.

Safranbolu konaklarının çoğunun bahçesinde saksılarda çeşit çeşit çiçeklerle bezenmiştir. Hemen hemen hepsinde Safranbolu konaklarının bahçesi küçük su havuzlarına sahiptir. Safranbolu evleri yanından geçen bir yolla bir metre yüksek taş duvar örülerek ayrılmıştır.Bu durum özellikle konaklarda daha ön plana çıkmıştır.Evlerin ve konaklarının büyük tahta porta ( büyük kapı) vardır ve genellikle iki taraflı girişleri vardır. Bu Osmanlıdan kalan haremlik ve selamlık adetinin ev yaşamına yansımasıdır. Safranbolu evlerini ,konak yapan onu herhangi bir evden ayıran özellikleri genellikle 3 katlı ,bahçeli ve genellikle 6 ila 8 odadan oluşmalarıdır.Safranbolu evleri birer müze ev olarak Osmanlı Devletinde yaşamış dedelerimizin günlük yaşamına dair detayları verir bize. Bu konaklarda çekirdek aileden söz edilemez ,büyük aileler vardır.Amcalar,halalar ve gelin de ayrı eve çıkmaz bu aileye dahi olmaktadır.

Resim Kaynak: imbat (trekeart)
Resim Kaynak: imbat Hasan Sarptas (trekeart)

Safranbolu evleri ve konakları sıra dışı ve mimari hayranlık uyandıracak detaylara sahiptir. Örneğin Safranbolu ev ve konaklarının hiçbiri diğerinin güneş almasını engellemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Evler etrafındaki dini yapıları ve resmi kurum binalarına göre cephelenmiştir. Diyebiliriz ki Safranbolu ev ve konaklarının ne yönde olacağını o evin en yakın mesafesindeki resmi yapı ya da bir camii belirlemiştir. Bazı evlerde onlarca dışa açılan tahta pencerelere rastlamak mümkündür. Osmanlı pencerelerini sürekli bizim yaptığımız gibi evin iç tarafına bakan kısmına değil de dış kısmına bakan tarafa açmıştır. Bunu yapmasının temel nedenlerinden biri de evde bir yangın olması durumunda kaçışın ve müdahalenin daha kolay olmasıdır.

Safranbolu evlerinin çatılarındaki detaylara gelince ise bölgenin iklimiyle ilgili bilgilere ulaşırız. Yağışların bolluğu çatıların uzun saçaklarla yapılmasına neden olmuştur.

 

 

Hakkında: admin

Bir daha dener misiniz?

Safranbolu Meşhur Yemekleri ve Tarifleri

Safranbolu Yemek ve Tarifleri Safranbolu, Türkiye’nin Karabük ilinde bulunan bir ilçedir ve Türkiye’nin en meşhur …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir