Başlangıç / Safranbolu Gezilesi Yerler / Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar Gezi Evi

Kaymakamlar gezi evi, Safranbolu Evlerinin en tipik özelliklerin görüldüğü mükemmel bir Türk evidir.  Kaymakamlar gezi evi 19 yüzyılın başlarında yapıldığı düşünülmektedir. Tam bir Safranbolu Evlerinin özelliklerini yansıtmaktadır. Adından sanıldığı gibi Kaymakamlar Evi, kaymakamların oturduğu bir konut değildir. Kaymakamlar Gezi evi Sahibi, Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendiye aittir.

Kaymakamlar gezi evi 1979 yılında kamulaştırılıp restorasyonunu tamamlanmıştır. Kaymakamlar Gezi Evi 16.12.1981 tarihinde Eğitim Merkezi olarak hizmete açılmıştır. Şuan için Kaymakamlar Evi turistler için gezi evi olarak kullanılmaktadır. Belirli bir ücret ile rehber karşılığında ev gezdirilmektedir.

Safranbolu aşağı çarşı tarafında yer almaktadır. Kaymakamlar Gezi Evi üç katlı olan yapının 2 farklı girişi vardır. Dik sokaktan çift katalı kalın bir kapıdan eve gerilmektedir. Giriş kapısı üzerinde iki halka vardır kalın halka erkek ziyaretçi içindir küçük halka kadın ziyaretçiler içindir. Zemin katta giriş bölümünde hayat denilen ve evde yaşayanların hayatlarının büyük bir bölümünün geçtiği yer vardır.

Zemin kat sağlamlık açısından taş duvar ile örülmüştür. Yapının üst katları ise ahşap çatkılı ve kerpiç dolguludur. Kaymakamlar Gezi evinin direkleri sarı çamdan yapılmıştır. Çatının saçakları uzun tutularak yağmurdan ev korunmuştur.

Birinci katın merdiven başındaki iki oda selamlık, karşıdaki bölüm ile üst kat Harem’dir. Bu bölümde mutfaktan erkeklerin bulunduğu yere dönme dolap vardır.  Her odada sedirli oturma düzeni, yer sofrasında yemek yeme, yer yatağında yatma, yatakların konulduğu yüklük içerisinde gusülhanede yıkanma olanağı vardır.  Kaymakamlar Müze Evi -Gezi Evi kış dönemlerinde 09.00-17.30 saatleri, yaz dönemlerinde 09:00 – 19:00 saatleri arasında geziye açıktır.

7 odalı olan konak, orta katındaki odalar çalışma ve oturma odası iken en üst kattaki odalar daha çok dinlenme odaları olarak tasarlanmış ayrıca misafirlerin ve gelinlerin odaları bu katta ayrılmış. Yukarıdaki her oda kendine yeter düzeydedir. Odalar bolca ışık almaktadır. Pence sayıları oldukça fazla olup gün ışığından olabildiğine yararlanılır. Pencerelerin kapakları ahşap oyma işçiliğinin zirvesindedir. Bir tül perdesi görevi görür. Dışarıdan içerisi görünmezken içeriden dışarısı rahat bir şekilde görülür.Odaların içinde pencereler önünde uzun divanlar yer alır. Tavanlarda mükemmel bir ahşap işçiliği vardır. Evin alt ve üst katta olmak üzere iki mutfağı bulunmaktadır. Üst kattaki mutfak kalabalık zamanlarda kullanılır. Mutfağın hemen yan tarafından kiler bölümü vardır.Mutfaklarda göz ve dolapların sayısı fazla iken ocaklıklarıda geniştir.

Evin yan tarafında ahır ve ahır üstünde evin bakıcısının evi bulunmaktadır.Bakıcının evi dahi gösterişli ve muntazamdır. Zarafetten ödün verilmemiştir. Evin önünde içinde havuzlu geniş bir bahçe vardır. 7 odalı olan evin (aslında ev demek haksızlık olur, Kaymakamlar Konağı demek daha doğru) orta katındaki odalar çalışma ve oturma odası olarak kullanılırken, en üst kattaki odalar daha çok dinlenme odaları olarak düşünülmüş ve misafirlerin ve gelinlerin odaları bu katta ayrılmış.

Hakkında: admin

Bir daha dener misiniz?

Safranbolu Kaymakamlar Konağı

Safranbolu Kaymakamlar Konağı 19 yüzyıllararında yapıldığı sanılan evin sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendl’dir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir