Anadolu’nun genelinde görülen tipik Türk evleri Safranbolu’da da görülmektedir. Zemin kat taş olup, arazinin eğimli topografyasına uyarak ana kat olan üst kata temel oluşturur. Evler 3 katlı kadardır ve 2. katlarında bol bol pencere vardır.
Safranbolu’ da evler inşa edilirken mahalle ve sokak çizgisine uyum sağlarlardı. İslam kültürüne uygun ev yaşantısından dolayı ev içi dışarıdan görünmesi mümkün değildi. Evlerin pencereleri dar fakat fazla idi. Pencerenin önünde sık ahşaptan korkuluk mevcuttur. Bu korkuluk sayesin evden dışarı görünürken dışarıdan evlerin içi görünmesi mümkün değildir. Evlerin çıkma ve pencereleri manzaraya doğrudur. Bir başka ev diğer evin manzarasını kapatmazdı.
Evlerin çatıları dışarıya doğru fazlaca çıkıntılıdır.Amaç yağmurdan evin duvarlarını korumaktır. Evlerin çatıları oluklu tuğla ve eğimi azdır. Evler beyaz kireçle boyanır pencereler ise koyu renklere boyanırdı.
Türk evlerinde hayat alanları vardı. Adı da oldukça anlamlıdır hayatın geçtiği yani ev işlerinin yapıldığı ev ahalisinin vaktinin bolca geçtiği yerdir.
Evlerde kışlanan özel odalar vardır bu odalar diğer odalara göre daha iyi ısınır. Yatak odası, misafir odası, gelin odası, çocuk odası her bir oda yaşam alanı olduğu için oda mahrumiyetine son derece önem göstermişlerdir.